MODULES

Modules opleiding Hondenspecialist

Module 1: Gedragsleer 1 dag

Een theoretische basiskennis van het gedrag van de hond is een vereiste om diep op de materie van gedragsproblemen in te gaan.
Aan de hand van boeiende opnames leert u het gedrag van de hond te lezen, hoe leerprocessen werken en kunt u zien hoe de hondentaal in de praktijk werkt.

Module 2: Gedragsproblemen I 2 dagen

In deze module behandelen we diverse oorzaken van het ontstaan van gedragsproblemen. Welke factoren spelen hierbij een bepalende rol en welke juist niet? Welke misvattingen zijn er op dit gebied? Welk probleemgedrag kunt u bij welke type honden verwachten.

Module 3: Gedragsproblemen II 2 dagen

Alle meest voorkomende gedragsproblemen zoals o.a. angst(agressie), geconditioneerde angstagressie, bezitsagressie, lijnagressie, verlatingsangst, onzindelijkheid, dominantieagressie, ongehoorzaamheid, achtervolgingsdrift, agressie tegen kind/baby, coprofagie, baknijd, vuurwerkangst etc. worden met behulp van beeldmateriaal en gevallen uit de praktijk uitgebreid geanalyseerd en besproken.>

Module 4: Therapie 3 dagen

Welke therapie of aanpak is noodzakelijk om het gedrag van de hond te verbeteren? Of welke aanpak werkt juist averechts? Diverse hulpmiddelen die daarbij gebruikt kunnen worden zullen aan bod komen. Wanneer is medicatie of (chemische) castratie zinvol als ondersteuning van een therapie? In welk geval kan een herplaatsing of euthanasie ter sprake komen?

Module 5: Consult 1 dag

In deze module leert u een juiste diagnose te stellen aan de hand van communicatie- en interviewtechnieken. Hoe krijg je relevante informatie van de cliënt om een juiste analyse te maken en een therapievoorstel te doen? Wat te doen als het gesprek een emotionele wending krijgt? Hoe overtuig je mensen van het nut van de therapie?
Ook wordt er aandacht besteed aan ondernemen en marketing.

Module 6: Puppy Coach 1 dag

Wat doet een puppycoach? Waar bestaat de begeleiding uit? Wat is belangrijk bij het opvoeden van een pup om gedragsproblemen in de toekomst te voorkomen? Hoe leer je de eigenaar van de pup de theorie in de praktijk te brengen? Welke fouten worden er in de opvoeding al snel gemaakt?

Module 7: Praktijk I ± 5 dagen

Ga met uw tablet of notitieblok in de aanslag mee op consult en volg puppylessen op de voet. In totaal ben je aanwezig bij minimaal 5 consulten en minimaal 5 puppylessen. Ervaar hoe verschillend mensen en honden kunnen zijn en hoe je hier het beste op inspeelt. Evalueer samen met uw docent datgene wat er tijdens het consult of de lessen gebeurd, besproken of geadviseerd is.

Module 8: Praktijk II

Aan de slag! Ga met uw kennis en praktijkervaring zelf het veld in. Lever 5 verschillende casussen in van probleemgedrag met analyse, diagnose en een voorstel van een therapie ter beoordeling van de docent. Module 8 is een onderdeel van het examen.

Voor de gehele opleiding geldt een verplichte volgorde (zie hierboven). Instromen op een module is niet mogelijk m.u.v. een vrijstelling voor deelname aan Module 6 voor cursisten die in het bezit van het certificaat Puppybegeleiding voor fokkers. U dient dit aan te geven bij inschrijving via opleiding@hondenspecialist.nl. Bij vrijstelling vervalt de korting bij betaling van de totale kosten van de opleiding in één keer.

Op de gehele opleiding gelden de algemene voorwaarden. Bij inschrijving gaat u akkoord met ons privacybeleid.