CURSISTEN VERTELLEN

Header Opleiding Hondenspecialist

Anneke van Belkom

En eindelijk is het dan zover: mijn stageweek! Ontzettend spannend vind ik het om alle theorie nu in de praktijk te kunnen gaan zien en toe te passen. Als eerste op maandag zijn er drie puppylessen. De eerste mevrouw staat al te wachten met haar super schattige zwarte Labradorpup. Het liefst zou ik het beestje eens een lekkere knuffel geven, maar oh ja, negeren was het wat we geleerd hebben. Pff en dat valt even niet mee. Zo moeilijk kan iets heel simpels als negeren dus al zijn. Ontzettend boeiend is het om te zien hoeveel Arnoud kan vertellen in één uur puppyles. Per ras weet hij alle aandachtspunten te vertellen en kan bij elke interactie meteen de vinger op de zere plek leggen. Langzaam begint ook bij mij door te dringen hoe honden de hondentaal perfect beheersen en hoe duidelijk deze taal is.

Dan komen de consulten voor die dag. Toch wel spannend als je aanbelt en er komt een hoop geblaf bij de voordeur. Weer geldt het negeren, maar dan valt op hoe lastig het is om de hond te negeren en toch proberen te zien wat de hond allemaal doet. Ook hier duurt het voor mij even voordat ik het gedrag van de hond kan doorgronden, want waar Arnoud slechts een paar vragen nodig heeft, ben ik nog bezig met heel veel andere vragen die ik ook nog zou stellen. Gelukkig voor mij hoef ik alleen maar te luisteren en te noteren. Na ruim anderhalf uur laten wij een opgeluchte eigenaresse achter met veel duidelijke handvaten, zodat haar hond van het probleem af kan komen.

Naar mate de week vordert gaat het mij allemaal wat makkelijker af: ik zie de problemen met interactie tijdens de puppylessen nu van te voren al aankomen en tijdens de consulten trek ik nu ook dezelfde conclusies als Arnoud. Van mijn vraag de eerste dag of ik het ooit zou gaan leren is weinig meer over. De stageweek heeft mij nog enthousiaster gemaakt Arnoud, kei bedankt voor deze onvergetelijke week!

Esther van Zelst

Ik heb altijd al iets willen doen met honden en alleen het verzorgen ervan vond ik niet genoeg. Toen ik van deze opleiding tot hondenspecialist hoorde, wist ik het zeker..

Dit wilde ik gaan doen! Zo kon ik honden verzorgen, maar ook de baasjes helpen bij het opvoeden van hun pup of adviseren bij een gedragsprobleem van hun hond.

Toen mijn stageweek eraan kwam, was ik erg zenuwachtig. Ik wist niet wat er komen ging en was benieuwd hoe de week zou lopen. Het was erg leerzaam. Zo heb ik verschillende gedragsproblemen bij honden gezien, maar ook puppy lessen. De hele week reden we van plaats naar plaats om baasjes in nood te helpen of te helpen met het opvoeden van hun (eerste) pup.

De weken daarna was het aan mij om te laten zien wat ik in huis had. Ik moest voor 30 september 5 casussen inleveren. Dit betekende dat ik vijf verslagen moest schrijven voor de baasjes die ik had geholpen met hun hond. En dit zou uiteindelijk goed gekeurd moeten worden door Arnoud, de docent van de opleiding. Het helpen van de baasjes en het geven van advies ging goed, maar het uitleggen van de therapie op papier vond ik op het begin erg lastig.

Door middel van de tips van Arnoud zijn al mijn casussen goed gekeurd. Ik ben nog niet klaar, want in november staat me nog een theorie-examen te wachten. Maar mijn ervaringen tot nu toe zijn super en ik ben blij dat ik ben begonnen met deze opleiding!!

Jan Mooij

Mijn passie voor honden is al op jonge leeftijd begonnen, honden in de buurt trainen en als soort uitlaatservice deze honden uitlaten. Na jarenlange trainingen te hebben gevolgd bij verschillende hondenverenigingen, met een veelzijdigheid aan cursussen. Mijn eerste cursus was, hoe kan het ook anders, een puppycursus, vervolgens heb ik alle gehoorzaamheid trainingen gevolgd en later ook de jachtopleidingen. Door mijn verworven kennis ben ik in mijn eigen omgeving dan ook gestart met mensen te helpen wanneer hun hond niet luistert, of wanneer zij mij om hulp vroegen bij problemen. Door mijn vorige drukke baan heb ik nooit de gelegenheid gehad om mijn hobby verder uit te bouwen. Vorig jaar kreeg ik de gelegenheid hiertoe en ben mij gaan oriënteren voor een opleiding tot hondengedragstherapeut, al snel kwam ik op de site van Hondenspecialist Arnoud Busscher terecht. Na uitvoerig andere opleidingen en de opleiding van Arnoud te hebben vergeleken, koos ik uiteindelijk voor zijn opleiding tot hondenspecialist, waarbij ook de training tot puppycoach mij erg aansprak. Hier heb ik zeker geen spijt van, zijn opleiding heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven in de beweegredenen van de hond en de hondentaal. Vanaf de eerste tot en met de laatste les heb ik geboeid geluisterd naar zijn inzichten en zijn ervaringsverhalen over de hond. De manier van lesgeven is erg goed, er is veel ruimte voor discussie en de mening van anderen wordt gehoord. Op humoristische wijze weet Arnoud je erg te boeien, hierdoor zijn de lessen nooit saai en valt er geen stilte. Arnoud laat de cursist in zijn waarde en is open voor andere meningen en opvattingen over het gedrag de hond.

Ellen van Dam

Ik heb een goede baan maar mijn passie ligt er niet.
Op een mooie zomeravond tijdens een wijntje vroeg mijn vriend wat voor werk zou je het liefste willen doen, als je groot bent ?.... “werken met honden”
Honden hebben altijd een rol gespeeld in mijn leven. Ik ben opgegroeid met Duitse herders, liet als kind honden in de buurt uit en ik heb zelf drie lieve en prachtige honden gehad. Volgend jaar hopelijk onze vierde.

In de krant las ik een artikel over hondengedragstherapeut Arnoud Busscher en de opleiding, op de website van de opleiding heb ik me opgegeven en eindelijk in November 2013 kon ik aan de slag.
De opleiding wordt gehouden op een goede locatie in Almere, we zitten met 11 dames in de groep. 11 verschillende vrouwen van 20 tot 56 jaar met heel uiteenlopende achtergronden met 1 gezamenlijke interesse, de hond en zijn gedrag. Tijdens de lessen is iedereen echt gefocust en vind er veel interactie en discussie plaats.
In 6 lesdagen die ik nu heb gehad heb ik heel veel geleerd over het gedrag van de hond, de signalen die de hond afgeeft, de mogelijke oorzaken van probleemgedrag en de soorten gedragsproblemen. Ik ben heel enthousiast over de opleiding en ondanks een 60 uur werkweek kom ik er elke keer vandaan met meer energie en kennis. Door vele verhalen en filmpjes heb ik elke les wel een “oh shit” moment...dus daarom deed mijn hond dat... had ik dat maar geweten……. Of oh daarom doen honden dat niet... we hebben te vaak onze mensenknop aan zoals Arnoud dat noemt.

Arnoud heeft duidelijk heel veel ervaring en veel kennis opgedaan die hij wil delen door middel van deze opleiding. Je merkt dat hij veel ervaring heeft om voor groepen te spreken en zijn kennis enthousiast en met passie over weet te dragen; een man met een missie!!

Samantha Dijkstra

Opleiding hondenspecialist, eindelijk een goede keuze gemaakt!

Na vele opleidingen, cursussen en workshops te hebben gevolgd op het gebied van hondengedrag . Was dit toch allemaal (net) niet wat ik er van verwachtte. Bij de ene opleiding zat je met ze dertigen in een klas, de andere opleiding werd je letterlijk de grond ingetrapt en bij de andere leerde ik niet genoeg wat ik zou willen.

Omdat al deze cursussen zo veel geld kosten vond ik het heel lastig om een keuze te maken wat ik nou moest doen. Na een tip van iemand uit de dierenartsenpraktijk (Amstel,vecht en venen) die Arnoud persoonlijke kende ben ik me gaan verdiepen in de opleiding tot hondenspecialist. Omdat ik natuurlijk veel slechte ervaringen had heb ik eerst al mijn vragen aan Arnoud gevraagd.  Zodra ik Arnoud mailde kreeg ik dezelfde dag nog antwoord op mijn vraag. Dit vond ik gelijk al een positief punt omdat ik bij de andere opleiding soms weken moest wachten.

Uiteindelijk ben ik gestart en heb ik me gelijk ingeschreven voor de gehele opleiding. Ik ga in januari beginnen aan module vier en heb tot de dag van vandaag geen spijt. De opleiding wordt leuk gegeven , kleine groep en je kan altijd al je vragen stellen.. Ik zal jullie deze opleiding dan ook zeker aanbevelen.

Bedankt Arnoud voor de leuke opleiding!

Anneke van Dijk

Honden zijn prachtbeesten en ws. gaat hond nummer 3 binnenkort arriveren. Mijn eigen honden hebben een gebruiksaanwijzing die niet op 1 bierviltje past dus vond ik het wel wat om te onderzoeken in hoeverre ik daar zelf nog invloed op zou kunnen uitoefenen. Uiteindelijk heeft het volgen bij verschillende opleiders ervoor gezorgd dat ik ook weet wat ik met mijn kennis wil gaan doen. Ik wil heel graag een verhalend, avontuurlijk boek schrijven over mijn vorige hond waarbij ik ook kennis wil doorgeven, met name aan kinderen.

Waarom wil ik zo graag kennis doorgeven? Omdat ik dat als docent en trainer waarschijnlijk in mijn bloed heb zitten. Daarnaast is het zo dat er veel zaken niet helemaal goed gaan met honden in de wereld. Neem de bijtincidenten en het beleid daarin bijv. Om dit verschijnsel alleen al is het het belangrijk dat er meer mensen komen die met de nodige kunde het leven kunnen veraangenamen voor honden.

Iedere opleider heeft natuurlijk zijn eigen insteek en principes. Van iedereen valt iets te leren . Arnoud is een ervaringsdeskundige op het gebied van gedrag en de inzet om mensen daarin te onderwijzen is bewonderenswaardig. Tevens hij heeft als kwaliteit dat hij zijn cursisten in hun waarde laat. De wereld zou een stuk mooier zijn als we honden ook in hun waarde zouden kunnen laten en zouden inzien dat het niet alleen maatjes zijn, maar ook levende wezens die veel complexer zijn dan je zou kunnen vermoeden. Het is interessant om over honden te leren en van andere cursisten te horen hoe zij tegen kwesties aan kijken. Zo kunnen we met elkaar misschien bijdragen aan het eerder genoemde mooier worden van de wereld en krijgen mensen, zoals Arnoud bijv., de waardering waar ze recht op hebben.